Виховання культури відносин між першокурсниками і старшокурсниками

   Неодноразово ви могли чути про так звану «дідівщину» в гуртожитку, як старші курси змушують щось робити перші курси цим самим пригнічуючи честь і гідність учнів як особистостей. Нажаль і в нашому навчальному закладі зустрічалися такі випадки. Тому сьогодні хочу поговорити з вами на цю важливу тему і розібратися чому так стається.

   Суть у тому, що світ миттєво змінюється і більшість людей не встигає усвідомити причину і суть тих змін, які відбуваються в світі протягом життя одного покоління. Це викликає відчуття психологічного дискомфорту, невпевненості, остраху перед майбуттям, особливо, в силу вікових особливостей у молоді, і суттєво впливає на їх поведінку. Тому суспільству вкрай необхідна нова система ціннісно-світоглядних орієнтирів, нове світорозуміння, яке прийде в свідомість учня через систему освіти і виховання.

   Якщо ви навчаєтесь в Центрі ви вже людина яка здобуває освіту, і тут ви повинні здобувати не тільки знання з предметів та спецдисциплін а й ставати високогуманними особистостями, виховувати в собі людину.

   Підлітковий вік і юнацтво – важливіші періоди людського життя. Від того, як пройшло дитинство та юність, хто вів дитину за руку в ці періоди життя, що увійшло в її розум і серце з оточуючого світу залежить, якою людиною вона стане. Саме зараз ви знаходите друзів на все життя і саме зараз ви учитесь на свої помилках здобуваючи життєвий досвід. Будучи старшокурсниками ви вже маєте свій світогляд і можете допомогти порадою учням перших курсів. Ці поради можуть стосуватися як навчання так і важливих життєвих ситуацій. Ви можете бути наставником і вірним другом! Тож прагніть до того щоб бути гідним прикладом для наслідування, щоб користувалися авторитетом не лише серед однолітків, але і серед старших і менших товаришів. Проявляйте свою життєву мудрість і направляйте її в правильне русло.

   Що до першокурсників, то не бійтеся вчитися, не бійтеся спитати поради. Ви всього лише навчаєтесь і якщо чогось не знаєте то не соромтеся, а збагачуйте свій багаж знань, розвивайтесь духовно. Шукайте собі гідного наставника і порадника, людину яка не научить вас поганому. Якщо вашу гідність принижують – не бійтеся про це сказати. НІХТО не має права вас ображати.

   Сучасне суспільство потребує високоосвічених, ініціативних, завзятих особистостей, спроможних творчо реформувати наше суспільство, збільшити інтелектуальний потенціал держави, відновити українську духовну культуру.

   В культурі поведінки органічно злиті культура спілкування, культура зовнішності, побутова культура, велике місце посідає культура мови, уміння брати участь в полеміці, дискусії. Стиль вашої поведінки складається в значній мірі під впливом суспільної думки. Ви є частиною соціуму, тож будьте гідними права називатися освідченою і культурною людиною!

Які ж поради слід надати першокурсникам і дотримуватися самим старшокурсникам?

-​ потрібно навчитися щиро цінити людину. Культурна і розвинена людина завжди знайде в іншій хороші якості;

-​ потрібно бути уважним до людей;

-​ розуміти, що спілкування – це виховання корисних звичок, тренування вчинків, гідної поведінки.

Крім того, вчити учнів першого курсу знанню правил ведення бесіди в будь-якій ситуації, наприклад:

-​ не засмічувати свою мову лайливими словами;

-​ під час полеміки не намагатися у всьому бути правими: форма незгоди повинна бути коректною;

-​ у загальних місцях не розмовляти дуже голосно, щоб не чули сторонні люди, але й не говорити також і тихо, щоб люди не дуже напружували слух;

-​ не обговорювати занадто вузькі проблеми, які крім вас нікому не цікаві;

-​ не пліткувати, про відсутніх не говорити погано;

-​ не принижувати інших, не намагатися ображати співрозмовника і не підвищуватись за його рахунок;

-​ не говорити про речі, які можуть неприємно зачепити співрозмовника.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *