Професії

Міжрегіональний центр здійснює ступеневу підготовку робітників високого рівня кваліфікації з числа випускників закладів загальної середньої освіти: 
  • на базі 9 класів 
5122 Кухар. 5123 Офіціант. (Термін навчання – 4 роки. Обсяг прийому – 20 осіб.) 
  • на базі 11 класів
 5122 Кухар. (Термін навчання – 1 рік 10 міс. Обсяг прийому – 20 осіб.)
Харчування – невід’ємна частина життя людини, здорова їжа дає людині сили, бадьорість і гарний настрій. А як приготувати їжу так, щоб вона була смачною і корисною знає кухар.

Кухар –
це фахівець в області приготування їжі, вільно орієнтується у всьому різноманітті  національної та світової кулінарії, а також останніх тенденціях та новинках. Кухар, насамперед, виконує такі операції: прийом сировини, її переробку, зберігання продуктів; організовує процес приготування холодних страв та закусок,  гарячих, солодких страв, напоїв, борошняних виробів; оформлення страв та подачу; визначає необхідні продукти і їх кількість в конкретній страві і з урахуванням усього робочого меню; готує обладнання, контролює, щоб виконувалися вимоги санітарних норм   та охорони праці при приготуванні і зберіганні продуктів.
Кухар  повиннен не тільки визначати готовність і якість страви за його кольором, запахом, зовнішнім виглядом і смаком, а й уміти естетично  оформити його, так, щоб воно привертало увагу і збуджувало апетит. Важливим  у професійній діяльності  є дотримання послідовності технологічної обробки сировини та  норм закладки продуктів.
Вміння правильно і смачно готувати можна застосовувати вдома, дивуючи і радуючи своїх близьких. Якщо додатково отримати навички в економіці і управлінні, можна відкрити власне кафе або ресторан.
Кухарі працюють в ресторанах, кафе, їдальнях,    пунктах швидкого харчування. Вони  завжди були,  є і будуть  шановані в суспільстві, адже від них залежить престиж закладу ресторанного госодарства.
 Кухарі потрібні завжди!
Офіціант. Сьогодні ця професія стала дуже поширеною завдяки створенню розгалуженої мережі підприємств ресторанного бізнесу.
Оцінка відвідувачами ресторану, кафе або бару багато в чому залежить від якості роботи офіціанта. Ввічливий, акуратний офіціант налаштовує гостей на відпочинок, він передбачає їхні бажання, допомагає зробити вибір, залишаючись при цьому ненав’язливим.
Головною метою роботи офіціанта є оперативне обслуговування відвідувачів.
Професійна діяльність офіціанта, передусім, передбачає спеціально спрямоване спілкування між ним і відвідувачами. За робочий день офіціант спілкується з різними за віком та індивідуально-психологічними характеристиками людьми: молодими і літніми, жінками і чоловіками, спокійними і дратівливими, активними, енергійними і повільними. Всі вони різні, але потребують поради і допомоги офіціанта, іноді покладаються на його смак і професійну компетентність.
Офіціант просто зобов’язаний бути зібраним, уважним, володіти хорошою пам’яттю, мати навик швидко рахувати. В нього має бути розвинене відчуття смаку, знання етикету. Він також повинен розбиратися в рецептурі страв, запропонованих в меню, щоб надати свої рекомендації.
Офіціант повинен знати види і призначення столового посуду, приборів, столової білизни, які вживаються при обслуговуванні клієнтів; характеристики страв і напоїв, уміти запропонувати їх споживачеві і надати коротку інформацію про них в процесі обслуговування; знати правила і черговість подання страв, напоїв, вимоги до їх оформлення і температури; уміти складати меню для банкетів, офіційних і неофіційних прийомів; знати правила міжнародного етикету, техніку і специфіку обслуговування клієнтів-іноземців; знати форми розрахунків із споживачами, зокрема з іноземною валютою і кредитними картками.
 Офіціант повинен уміти спілкуватися з клієнтом і бачити його настрій. При цьому  володіти собою – щоб не трапилося, завжди залишатися  спокійним і доброзичливим. Необхідні риси – комунікабельність, відчуття гумору, моральна стійкість і міцне здоров’я. Головне завдання офіціанта – не тільки приносити їжу і напої, але і створювати відвідувачеві гарний настрій, відчуття комфорту і ідеальну атмосферу для відпочинку.
Хороший офіціант завжди знає, коли він потрібний біля столика. Він передбачливий, але ненастирливий, і, в більшості випадків, уміє знайти вихід з делікатної ситуації і запобігти конфлікту.
Професію офіціанта не рекомендується вибирати особам, які відчувають  тривогу чи пригнічення від контактів з людьми, яким важко побороти дратівливість,   нетерпимість щодо індивідуальних смаків та особливостей зовнішнього вигляду людей. Неврівноваженість, підвищена імпульсивність, погана саморегуляція емоційно-вольового стану можуть привести до конфліктної ситуації, що неприпустимо для сфери обслуговування.
 Підготовка учнів з числа випускників закладів загальної середньої освіти на базі повної загальної середньої освіти за професією “Кухар” здійснюється за дуальною формою при співпраці з роботодавцями Хорольського району ТОВ “У сестер”, кафе “Наталка Полтавка”.
  • на базі 9 класів
 8331 Тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва категорії «А1», «А2», «В1»
7233 Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування
8322 Водій автотранспортних засобів категорії «С».  (Термін навчання – 2 роки 10 міс. Обсяг прийому – 15 осіб.) 
  • на базі 11 класів 
8331 Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва категорії «А1», «А2»
8322 Водій автотранспортних засобів категорії «С».  (Термін навчання – 10 міс. Обсяг прийому – 15 осіб.)
Тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва
Україна має сприятливі природні умови для сільськогосподарського виробництва і вікові традиції, величезний, набутий упродовж десятків поколінь досвід господарювання на землі.
Професія, що потрібна селу і народному господарству України і не тільки України – це професія тракториста – машиніста сільськогосподарського (лісогосподарського)  виробництва.
Трактор — основна машина в сільському господарстві, за допомогою якої обробляють грунт, виконують основні роботи по догляду за культурними рослинами, перевозять вантажі тощо. Кожний п’ятий працівник сільського господарства — тракторист.
Ця цікава і романтична професія для тих, хто любить природу. Вона  відкриває широкі можливості для вдосконалення професійної майстерності та втілення на практиці творчих задумів. Сучасний трактор — машина дуже складна, в її конструкції поєднані досягнення багатьох наук : теплотехніки, гідравліки, механіки, електроніки, конструювання, технології машинобудування, а також наук, пов’язаних з експлуатацією тракторів
Сучасний тракторист володіє знаннями та навиками багатьох сільськогосподарських професій: водія, саме тракториста, механіка, знає будову і правила експлуатації тракторів і сільськогосподарських машин,  систему технічного обслуговування машинно-тракторного парку, ознаки основних несправностей і способи їх усунення. Він має  необхідні знання основних правил агротехніки і прогресивної технології механізованих робіт з вирощування сільськогосподарських культур.
Тракторист-машиніст працює на гусеничних і колісних тракторах з причіпними, навісними та напівнавісними сільсько­господарськими машинами і знаряддями, на зернових і спеціальних збиральних комбайнах. Тракторист виконує механізовані роботи з обробки грунту, внесення мінеральних та органічних добрив, а також посіву, посадки сільськогосподарських культур і догляду за рослинами.
 Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин і устаткування
Машини в сільському господарстві працюють у складних умовах. Різноманітний рельєф полів викликає постійні зміни режиму роботи, підвищене динамічне навантаження, вібрацію. Велика запорошеність чи надмірне зволоження грунтів спричиняє проникнення абразивних часток до поверхні тертя та їх прискорене пошкодження. Тому вже через кожні 2-3 роки нові машини потребують ремонту. Всі ці роботи виконує слюсар з ремонту сільськогосподарських машин і устаткування.
Слюсар з ремонту  сільськогосподарських машин і устаткування обслуговує трактори, комбайни різних марок та значний парк машин: Ґрунтообробні (плуги, борони, лущильники, культиватори, котки), поливні, посівні та посадочні, машини для захисту рослин, для заготівлі сіна чи силосування, для збирання технічних культур і картоплі, зерноочисних та багато інших. Жодна сільськогосподарська машина або механізм не можуть бути відремонтовані без розбирання, припасування, регулювання, тобто без участі слюсаря. Слюсар з ремонту сільсько­господарських машин та устаткування ліквідовує несправності машин та окремих механізмів, подовжує термін їхньої роботи, повніше використовує ресурс усіх вузлів машин.
Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин і устаткування має  знання механіки, математики, креслення, знає  будову, принцип дії, призначення та правила експлуатації машин і способи усунення несправностей; способи застосування і зберігання вимірювального інструменту; основні властивості металів, основи організації ремонтного виробництва і слюсарної справи.
Справжній слюсар вміє працювати на багатьох верстатах, виконувати багато інших робіт з обробки металу і зварювання його.,
Той,  кому подобається мати справу із металом може виготовляти різні деталі і невіть художні вироби у кузні, виконуючи  ковальські роботи
 Водій автотранспортних засобів категорії «С»
Рух — основна умова сучасної життя, проте не кожен громадянин нашої країни може дозволити собі особистий транспорт, і саме в такому випадку на допомогу приходить водій. Разом з цим, професія водія дуже актуальна в сфері доставки вантажів і пасажирів на різні дистанції.
Історично водії існували з моменту появи першого транспортного засобу. Кожна транспортна новинка викликала подив і навіть побоювання з боку мирних жителів які, в свою чергу, воліли віддавати управління та особисту безпеку в руки досвідченого водія, який добре знав правила пересування на цих транспортних засобах.
Праця водія на перший погляд здається не такою тяжкою – сидиш у кабіні, поглядаєш у різні боки, повертаєш кермо, їдем куди треба. Але це тільки на перший погляд.
Під час руху водій постійно знаходиться в оточенні машин і людей, що постійно рухаються в різних наплямках із різною швидкістю. Водію необхідно уважно стежити за ними, аналізувати дорожню ситуацію, обирати власний шлях, уникаючи небезпечних обставин. В обов’язки водія входить не тільки безпосереднє управління автомобільним транспортом, а й вміння передбачити всі можливі перешкоди, прорахувати розвиток ситуації завчасно і в разі небезпеки
Під час їзди водій зазнає значного психологічного навантаження.
Водії знають  матеріально-технічну частину автомобіля, двигун, паливну систему електрообладнання та інші системи і механізми автомобіля. Однак найбільша увага приділяється вивченню ПДР, набуттю практичних навичок щодо керування та практичне і правильне їх застосування. 
  • на базі 9 класів
7231 Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів 
8322 Водій автотранспортних засобів категорії «С».  (Термін навчання – 2 роки 10 міс. Обсяг прийому – 15 осіб.) 
  • на базі 11 класів
7231 Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів 
8322 Водій автотранспортних засобів категорії «С».  (Термін навчання – 10 міс. Обсяг прийому – 15 осіб.)
 Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів – це робітник, який здійснює всі види ремонту і технічного обслуговування автомобільного транспорту.
Популярність і престижність цієї професії в Україні в останній період значно зросла. Основні операції, які виконує слюсар: розбирання, ремонт, складання, регулювання, комплексне випробування відповідно до технічних умов експлуатації агрегатів і вузлів автомобілів різних марок.
Доля водія, пасажирів і пішоходів, цілість вантажів, обладнання самого автомобіля багато в чому залежить від автослюсаря – спеціаліста, який готує автомашину в дорогу. Боротьба за продовження життя автомобілів, утримання їх у належному технічному стані, безпека роботи водіїв, надійність експлуатації – у всьому цьому велика роль належить слюсарю з ремонту автомобілів – провідній особі в технічній службі автотранспортних підприємств. Щоб автомашина запрацювала її потрібно зібрати, налагодити, відрегулювати і випробувати, все це – справа слюсаря, який розбирає несправні агрегати і вузли, замінює окремі деталі, знову проводить їх збирання, мащення та встановлення, укладає лінії бортової комунікації. І чим складніша машина, тим потрібна вища кваліфікація слюсаря з ремонту автомобілів для її обслуговування – людину з «розумними руками».
Перша умова роботи у сфері технічного обслуговування і ремонту автомобілів –  це любов до техніки, друга – терпіння й наполегливість. Слюсарю потрібне почуття відповідальності. Ця професія розвиває ряд позитивних якостей людини, таких як спостережливість, майстерність, акуратність, аналітичне й технічне мислення.
Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів може працювати в автотранспортних і авторемонтних організаціях, на станціях технічного та сервісного обслуговування автомобілів, у транспортних цехах організацій різних видів економічної діяльності. Набуті професійні знання автослюсар може реалізувати також в інших професіях. Постійне та стрімке зростання автомобільного парку в країні, а також вдосконалення і ускладнення конструкцій і механізмів, потребують великої кількості обслуговуючого персоналу, тому потреба у фахівцях з ремонту та обслуговування автомобілів постійно зростає.
 Міжрегіональний центр також здійснює курсову підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації працюючих робітників і незайнятого населення, військовослужбовців звільнених у запас або відставку, в тому числі учасників антитерористичної операції (операції об’єднаних сил).