Професії

Міжрегіональний центр здійснює ступеневу підготовку робітників високого рівня кваліфікації з числа випускників закладів загальної середньої освіти: 
  • на базі 9 класів 
5122 Кухар. 7412 Кондитер. (Термін навчання – 4 роки. Обсяг прийому – 20 осіб.) 
  • на базі 11 класів
 5122 Кухар. (Термін навчання – 1 рік 10 міс. Обсяг прийому – 20 осіб.)
Харчування – невід’ємна частина життя людини, здорова їжа дає людині сили, бадьорість і гарний настрій. А як приготувати їжу так, щоб вона була смачною і корисною знає кухар.

Кухар –
це фахівець в області приготування їжі, вільно орієнтується у всьому різноманітті  національної та світової кулінарії, а також останніх тенденціях та новинках. Кухар, насамперед, виконує такі операції: прийом сировини, її переробку, зберігання продуктів; організовує процес приготування холодних страв та закусок,  гарячих, солодких страв, напоїв, борошняних виробів; оформлення страв та подачу; визначає необхідні продукти і їх кількість в конкретній страві і з урахуванням усього робочого меню; готує обладнання, контролює, щоб виконувалися вимоги санітарних норм   та охорони праці при приготуванні і зберіганні продуктів.
Кухар  повиннен не тільки визначати готовність і якість страви за його кольором, запахом, зовнішнім виглядом і смаком, а й уміти естетично  оформити його, так, щоб воно привертало увагу і збуджувало апетит. Важливим  у професійній діяльності  є дотримання послідовності технологічної обробки сировини та  норм закладки продуктів.
Вміння правильно і смачно готувати можна застосовувати вдома, дивуючи і радуючи своїх близьких. Якщо додатково отримати навички в економіці і управлінні, можна відкрити власне кафе або ресторан.
Кухарі працюють в ресторанах, кафе, їдальнях,    пунктах швидкого харчування. Вони  завжди були,  є і будуть  шановані в суспільстві, адже від них залежить престиж закладу ресторанного госодарства.
 Кухарі потрібні завжди!
Кондитер – майстер, що виготовляє кондитерські вироби; цукерник.
Слово «кондитер» походить від італійського дієслова «candire», що означає «варити в цукрі». За випадковим збігом це слово вимовляється так, як латинське «conditor» – так древні римляни називали кухарів. Через це тих, хто виготовляв солодощі почали називати не кандирами, а кондиторами, або кондитерами.
Кондитер — це той чарівник, який створює оцю казку з тіста, яєць, горіхів та ванілі. З-під його рук виходять справжні шедеври мистецтва, якими тільки можна захоплюватися!
Професія “кондитер” – складна і потребує не лише естетичного смаку та художніх здібностей від робітника, але й багатьох знань та вмінь, багато зусиль, напруження, натхнення, творчого пошуку.
Щоб досягти високого рівня, кондитер має бути наполегливим у досягненні високої мети, емоційним, але стриманим, рішучим і відповідати за рівень та якість своїх виробів.
Кондитер повинен мати тонкий смак і нюх, смакову пам’ять і творчу уяву, він повинен добре знатися на продуктах, їх складі, інгредієнтах, володіти усіма секретами роботи обладнання. Важливий і окомір: на око часто розрізають тістечка з цілого пласту або торта, визначають їх розмір та форму, просторове розташування елементів прикраси (композицію). Кондитер повинен, навіть за зовнішніми ознаками, відчути готовність випікання, дозрівання або псування продукту, уникнути від браковки продуктів, вчасно усунути недоліки. Кондитер повинен вміти керувати технікою, задавати температурний режим і режим вологості, вчасно і акуратно реагувати на вимкнення апаратів чи аварійну ситуацію, знати техніку безпеки поводження в кондитерському цеху. Крім цього, кондитер повинен бути акуратним, відповідальним та витривалим.
Професія вимагає фізичної витривалості, тому що доводиться довго працювати стоячи при досить високій температурі. Робота кондитера вимагає високої емоційної напруги. Багато часу кондитери проводять з великою кількістю електро-, тепло-, та газоприладів. В цеху постійно висока температура та шум. Тому ці умови праці викликають іноді перенапруження і ризик помилок або навіть призводять до травматизму, перегріву, переохолодження та алергічних захворювань. Працює кондитер в цеху, робочий день 8-годинний, у одну або дві зміни, якщо це велике виробництво. За ступенем важкості та напруженості професія “кондитер” відноситься до професій середнього рівня фізичного навантаження.
Після навчання в учнів дуже високі перспективи щодо працевлаштування по професії.
У молоді є можливість працювати без досвіду роботи. На великих кондитерських підприємствах молодь стажується біля майстрів-кондитерів. За бажанням, можна продовжити освіту  у вищих навчальних закладах харчової промисловості. Присутня перспектива кар’єрного росту: можливо підвищити розряд, стати бригадиром, начальником зміни, технологом, інженером-технологом за наявністю відповідної освіти, займатися науковою роботою у цій сфері виробництва. Отримавши досвід роботи на виробництві, можна відкрити власну справу і постійно вдосконалювати майстерність та виробництво кондитерських виробів.
 Підготовка учнів з числа випускників закладів загальної середньої освіти на базі повної загальної середньої освіти за професією “Кухар” здійснюється за дуальною формою при співпраці з роботодавцями Хорольського району ТОВ “У сестер”, кафе “Наталка Полтавка”.
  • на базі 9 класів
 8331 Тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва категорії «А1», «А2», «В1»
7233 Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування
8322 Водій автотранспортних засобів категорії «С».  (Термін навчання – 2 роки 10 міс. Обсяг прийому – 15 осіб.) 
  • на базі 11 класів 
8331 Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва категорії «А1», «А2»
8322 Водій автотранспортних засобів категорії «С».  (Термін навчання – 10 міс. Обсяг прийому – 15 осіб.)
Тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва
Україна має сприятливі природні умови для сільськогосподарського виробництва і вікові традиції, величезний, набутий упродовж десятків поколінь досвід господарювання на землі.
Професія, що потрібна селу і народному господарству України і не тільки України – це професія тракториста – машиніста сільськогосподарського (лісогосподарського)  виробництва.
Трактор — основна машина в сільському господарстві, за допомогою якої обробляють грунт, виконують основні роботи по догляду за культурними рослинами, перевозять вантажі тощо. Кожний п’ятий працівник сільського господарства — тракторист.
Ця цікава і романтична професія для тих, хто любить природу. Вона  відкриває широкі можливості для вдосконалення професійної майстерності та втілення на практиці творчих задумів. Сучасний трактор — машина дуже складна, в її конструкції поєднані досягнення багатьох наук : теплотехніки, гідравліки, механіки, електроніки, конструювання, технології машинобудування, а також наук, пов’язаних з експлуатацією тракторів
Сучасний тракторист володіє знаннями та навиками багатьох сільськогосподарських професій: водія, саме тракториста, механіка, знає будову і правила експлуатації тракторів і сільськогосподарських машин,  систему технічного обслуговування машинно-тракторного парку, ознаки основних несправностей і способи їх усунення. Він має  необхідні знання основних правил агротехніки і прогресивної технології механізованих робіт з вирощування сільськогосподарських культур.
Тракторист-машиніст працює на гусеничних і колісних тракторах з причіпними, навісними та напівнавісними сільсько­господарськими машинами і знаряддями, на зернових і спеціальних збиральних комбайнах. Тракторист виконує механізовані роботи з обробки грунту, внесення мінеральних та органічних добрив, а також посіву, посадки сільськогосподарських культур і догляду за рослинами.
НВМ. Технічне обслуговування тракторів
Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин і устаткування
Машини в сільському господарстві працюють у складних умовах. Різноманітний рельєф полів викликає постійні зміни режиму роботи, підвищене динамічне навантаження, вібрацію. Велика запорошеність чи надмірне зволоження грунтів спричиняє проникнення абразивних часток до поверхні тертя та їх прискорене пошкодження. Тому вже через кожні 2-3 роки нові машини потребують ремонту. Всі ці роботи виконує слюсар з ремонту сільськогосподарських машин і устаткування.
Слюсар з ремонту  сільськогосподарських машин і устаткування обслуговує трактори, комбайни різних марок та значний парк машин: Ґрунтообробні (плуги, борони, лущильники, культиватори, котки), поливні, посівні та посадочні, машини для захисту рослин, для заготівлі сіна чи силосування, для збирання технічних культур і картоплі, зерноочисних та багато інших. Жодна сільськогосподарська машина або механізм не можуть бути відремонтовані без розбирання, припасування, регулювання, тобто без участі слюсаря. Слюсар з ремонту сільсько­господарських машин та устаткування ліквідовує несправності машин та окремих механізмів, подовжує термін їхньої роботи, повніше використовує ресурс усіх вузлів машин.
Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин і устаткування має  знання механіки, математики, креслення, знає  будову, принцип дії, призначення та правила експлуатації машин і способи усунення несправностей; способи застосування і зберігання вимірювального інструменту; основні властивості металів, основи організації ремонтного виробництва і слюсарної справи.
Справжній слюсар вміє працювати на багатьох верстатах, виконувати багато інших робіт з обробки металу і зварювання його.,
Той,  кому подобається мати справу із металом може виготовляти різні деталі і невіть художні вироби у кузні, виконуючи  ковальські роботи
 Водій автотранспортних засобів категорії «С»
Рух — основна умова сучасної життя, проте не кожен громадянин нашої країни може дозволити собі особистий транспорт, і саме в такому випадку на допомогу приходить водій. Разом з цим, професія водія дуже актуальна в сфері доставки вантажів і пасажирів на різні дистанції.
Історично водії існували з моменту появи першого транспортного засобу. Кожна транспортна новинка викликала подив і навіть побоювання з боку мирних жителів які, в свою чергу, воліли віддавати управління та особисту безпеку в руки досвідченого водія, який добре знав правила пересування на цих транспортних засобах.
Праця водія на перший погляд здається не такою тяжкою – сидиш у кабіні, поглядаєш у різні боки, повертаєш кермо, їдем куди треба. Але це тільки на перший погляд.
Під час руху водій постійно знаходиться в оточенні машин і людей, що постійно рухаються в різних наплямках із різною швидкістю. Водію необхідно уважно стежити за ними, аналізувати дорожню ситуацію, обирати власний шлях, уникаючи небезпечних обставин. В обов’язки водія входить не тільки безпосереднє управління автомобільним транспортом, а й вміння передбачити всі можливі перешкоди, прорахувати розвиток ситуації завчасно і в разі небезпеки
Під час їзди водій зазнає значного психологічного навантаження.
Водії знають  матеріально-технічну частину автомобіля, двигун, паливну систему електрообладнання та інші системи і механізми автомобіля. Однак найбільша увага приділяється вивченню ПДР, набуттю практичних навичок щодо керування та практичне і правильне їх застосування. 
  • на базі 9 класів
7231 Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів 
8322 Водій автотранспортних засобів категорії «С».  (Термін навчання – 2 роки 10 міс. Обсяг прийому – 15 осіб.) 
  • на базі 11 класів
7231 Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів 
8322 Водій автотранспортних засобів категорії «С».  (Термін навчання – 10 міс. Обсяг прийому – 15 осіб.)
 Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів – це робітник, який здійснює всі види ремонту і технічного обслуговування автомобільного транспорту.
Популярність і престижність цієї професії в Україні в останній період значно зросла. Основні операції, які виконує слюсар: розбирання, ремонт, складання, регулювання, комплексне випробування відповідно до технічних умов експлуатації агрегатів і вузлів автомобілів різних марок.
Доля водія, пасажирів і пішоходів, цілість вантажів, обладнання самого автомобіля багато в чому залежить від автослюсаря – спеціаліста, який готує автомашину в дорогу. Боротьба за продовження життя автомобілів, утримання їх у належному технічному стані, безпека роботи водіїв, надійність експлуатації – у всьому цьому велика роль належить слюсарю з ремонту автомобілів – провідній особі в технічній службі автотранспортних підприємств. Щоб автомашина запрацювала її потрібно зібрати, налагодити, відрегулювати і випробувати, все це – справа слюсаря, який розбирає несправні агрегати і вузли, замінює окремі деталі, знову проводить їх збирання, мащення та встановлення, укладає лінії бортової комунікації. І чим складніша машина, тим потрібна вища кваліфікація слюсаря з ремонту автомобілів для її обслуговування – людину з «розумними руками».
Перша умова роботи у сфері технічного обслуговування і ремонту автомобілів –  це любов до техніки, друга – терпіння й наполегливість. Слюсарю потрібне почуття відповідальності. Ця професія розвиває ряд позитивних якостей людини, таких як спостережливість, майстерність, акуратність, аналітичне й технічне мислення.
Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів може працювати в автотранспортних і авторемонтних організаціях, на станціях технічного та сервісного обслуговування автомобілів, у транспортних цехах організацій різних видів економічної діяльності. Набуті професійні знання автослюсар може реалізувати також в інших професіях. Постійне та стрімке зростання автомобільного парку в країні, а також вдосконалення і ускладнення конструкцій і механізмів, потребують великої кількості обслуговуючого персоналу, тому потреба у фахівцях з ремонту та обслуговування автомобілів постійно зростає.
 Міжрегіональний центр також здійснює курсову підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації працюючих робітників і незайнятого населення, військовослужбовців звільнених у запас або відставку, в тому числі учасників антитерористичної операції (операції об’єднаних сил).