Професія – це та основна точка відліку, з якої починається все свідоме, діяльнісне життя кожної людини. Кожна молода людина, йдучи в доросле життя, прагне вибрати собі професію за покликанням. Вдалий вибір професії – це запорука того, що “не марно проживеш вік”, натхненно працюватимеш і отримуватимеш від своєї роботи велике задоволення. Зробиш помилку у виборі професії – і ти відчуєш, як тебе огорне почуття того, що ти займаєшся не своєю справою.
Нещодавно в рамках тижня з професії «Кухар», разом з класним керівником Троян Іриною Петрівною та учнями нашої групи 38 кухарів ми провели профорієнтаційний захід «Географічний капусняк», мета якого – ознайомити учнів з основами української кухні, викликати їх інтерес до кулінарного мистецтва, розвити художнє мислення та естетичні смаки, виховати любов та повагу до національних традицій. На цей захід ми запросили учнів ЗНЗ І-ІІ ступенів № 1 та Гімназії.
Тож, проводячи профорієнтаційний захід «Географічний капусняк», ми використали презентації про українські страви з піснями і віршами, а гумористична сценка у виконанні наших учнів всім підняла настрій. Етапи оволодіння обраною професією кухаря учнями групи продемонстрував відеоролик з уроків виробничого навчання в навчальному закладі та в кафе «У сестер», виробничої практики на Азовському морі. Тож хочеться побажати нашим учням стати справжніми майстрами своєї справи, а для цього треба любити свою професію, навчатися і вдосконалювати свої вміння. І пам’ятати, що немає професії із великим майбутнім, але є професіонали з великим майбутнім. А учням шкіл хочу побажати обрати професію, яка б приносила задоволення і, якщо їм припаде до душі професія кухаря, то гостинно запрошуємо їх до Міжрегіонального центру.
Світлана Крохмаль, майстер виробничого навчання Міжрегіонального центру.